Completeaza Declarația unică cu veniturile din cedarea folosinței bunurilor, în scop turistic
Înregistrează-te în portalul nostru online.
Vei putea descărca, simplu și rapid, declarația unică pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor în scop turistic (AirBNB, Booking, etc.)
Începând cu luna martie a anului 2023, am adăugat platformei noastre acest nou tip de venit.
Ești proprietar al unor imobile si vrei să ai toate informațiile la un loc?
Nu sții cum să calculezi sau să completezi C168 sau Declarația unică?
Nu ți-ai depus încă Declarația unică la ANAF?
Ce trebuie să fac în Declarația unică dacă am venituri din chirii?
Modul de impozitare este ca procent de 10% dintr-o norma de venit stabilita anual de ANAF, pentru anul anterior.
Norma de venit este stabilita dupa localizarea geografica a camerei (exista 5 tipuri de camere) si in functie perioada, de sezon sau extra-sezon pentru cele din Delta Dunarii si de pe litoralul marii negre.
Cele 5 tipuri de localizari geografice sunt:
1. În stațiunile turistice de interes național, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre
2. În stațiunile turistice de interes local, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre
3. În staţiunile balneare, climatice și balneoclimatice, cu excepţia celor de pe litoralul Mării Negre
4. În localități din Delta Dunării și de pe litoralul Mării Negre, pentru sezonul turistic estival definit în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv perioada cuprinsă între 1 mai și 30 septembrie a fiecărui an
5. În alte localități decât cele prevăzute la pct. 1-4
In urma setarii tipului de camera si a perioadelor de inchiriere, aplicatia calculeaza automat norma de venit corespunzatoare, aplica impozitul de 10% si aduna acest tip de venit cu celelalte, daca e cazul, in vederea compararii cu pragul de la care se datoreaza C.A.S.S. (Contributie de Asigurari Sociale de Sanatate).
De ce trebuie să depui Declarația unică pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor in scop turistic?
Este obligatorie, prin lege, declararea veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor in scop turistic și calculul C.A.S.S. si al impozitului pe venit.
Cum funcționează?
Dacă ești persoana care are obligația depunerii:
- poți face chiar managementul camerelor și perioadelor de inchiriere direct la noi, sumele pentru declarație vor rezulta automat;
Dacă vrei, vei putea reveni oricând în timpul anului pentru a modifica datele și să faci/rectifici declarația pe parcursul anului, pentru noi tipuri de venituri care generează obligația depunerii Declarației unice în termen de 30 zile de la data producerii evenimentului (cum este cazul la semnarea contractului de chirie).
Care sunt pașii de urmat?
1. Te înregistrezi gratuit în platforma noastră
Primul pas este să te înregistrezi în aplicația noastră. Datele introduse vor rămâne stocate în siguranță pe serverele noastre.
2. Completezi rapid datele
Alegi toate tipurile de venituri pe care le ai de declarat. Ai de ales venituri din: Activități independente (în sistem real sau la norma de venit), Dividende, Tranzacționarea de Acțiuni, Tranzacționarea de Criptomonede, Chirii (cu management de contracte și generare de C168), Drepturi de proprietate intelectuală.
Platforma calculează obligațiile în timp real.
3. Vizualizezi Declarația validată, plătești numai dacă îți place.
Platforma validează datele introduse folosind un tool de la ANAF iar tu vei vedea declarația ta, completată în format .pdf. Dacă dorești să o descarci trebuie să plătești suma menționată în pasul ulterior. Plata se face în siguranță printr-un procesator de plăți integrat (Libra Pay).
4. Descarci declarația si C168
Acum, că ai obținut documentele simplu și rapid, le poți trimite către ANAF, urmând instrucțiunile pe care ți le trimitem și pe email.
Care sunt beneficiile portalului pentru declarația unică?
Așa cum spune și motto-ul nostru, portalul nostru te ajută să generezi declarația unică pentru venituri din chirii simplu și rapid.
Până când pot depune declarația?
Declarația unică pentru sumele relizate în anul 2022, 2024 și cele estimate pentru 2024 se depune până la data de 25 mai 2024.
Mai ai:
Completează declarația acum și depune-o când dorești!
Înregistrează-te gratuit în platforma noastră de unde îți poți completa automat, simplu și rapid datele pentru obținerea documentului!
Cât costă?
Utilizatorii vor plăti un pachet de bază, însoțit de diverse opțiuni, așa cum sunt prezentate mai jos. Pachetul și opțiunile achiziționate sunt valabile până la data de 31 decembrie a anului în care au fost achiziționate și vor permite să se genereze/actualizeze Declarația direct aici, în portal, în toate situațiile care pot apărea (declarație inițială, rectificativă, declarație inițială pentru un tip de venit deja achiziționat, etc.).
Costurile pachetului de bază și al opțiunilor, pentru anul 2023, sunt descrise în tabelul de mai jos.
Gratuit
pentru persoanele fără venituri (doar pentru asigurarea de sănătate C.A.S.S.)
Modulul de calcul crypto a fost lansat în 9 mai 2022. Ținând cont că ANAF a început să pună presiune pe cei care au realizat venituri din tranzacționarea de cryptomonede, am decis să păstrăm prețurile reduse încă o perioadă și după trecerea termenului de depunere, pentru cei care decid cu întârziere să facă aceste calcule.
NOU
Pachet BearMarket
Dacă în urma calculului rezultă pierdere sau un profit de sub 150 euro, îți punem la dispoziție raportul (pentru a-l păstra în arhivă) la prețul de 139 de lei.
Dacă în exchange-urile sincronizate se află și TOKERO, vei beneficia automat de acest preț pentru un profit dublu, de până la 300 euro.
Pachet 3 5 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 145 lei 195 lei (-26%)
Pachet 6 10 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 195 lei 265 lei (-27%)
Pachet 15 20 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 345 lei 495 lei (-31%)
Pachet 30 35 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 485 lei 745 lei (-35%)
La cererea utilizatorilor experimentați, am introdus două pachete și mai consistente:
Pachet 70 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 785 lei 1190 lei (-34%)
Pachet 110 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 985 lei 1490 lei (-34%)
Pachet Peste 110 monede-exchange sincronizate: Contactează-ne
Prețurile se calculează astfel:
– ai BTC în 4 exhange-uri? Înseamnă 4 importuri
– ai câte 3 monede în 2 exchange-uri? Înseamnă 6 importuri
– ai 2 monede în exchange A si 6 monede în exchange B?
Înseamnă 8 importuri, indiferent că monedele din exchange-ul A se găsesc și în exchange-ul B
(indiferent de moneda fișierului sau platformă, din cele suportate de aplicație; toate sumele includ T.V.A. în procent de 19%)
Ce alte detalii mai trebuie să știi despre declarația unică pentru veniturile din chirii?
Chiriile în valută:
Calculul veniturilor brute în lei realizate în 2022, se face prin utilizarea cursului din ultima zi a fiecărei luni (aplicația noastră conține acest tabel pentru calcul și distribuie sumele peste tot unde este relevant);
Estimarea în lei a veniturilor pentru anul 2023 se face la cursul de cu o zi înainte de depunerea Declarației unice.
Începând din 2024, transformarea în lei a veniturilor din chirii obținute în 2023 se va face, în urma unei modificări legislative, la cursul mediu anual comunicat de BNR.
În cazul în care, la sfârșitul anului fiscal 2022, obțineți venituri din cel mult 5 contracte active, calculul veniturilor nete se face prin scăderea din venitul brut (suma trecută în contract) a unei cote forfetare de cheltuieli de 40%. Începând cu veniturile din chirii corespunzătoare anului 2023, cota forfetară de cheltuieli se elimină. Impozitul datorat se aplică venitului net, care, din 2023, va fi același cu cel brut.
Ce se întâmplă dacă depășiți numărul de 5 contracte active?
În cazul depășirii numărului de cinci contracte active la sfârșitul anului fiscal, începând de anul următor, aceste venituri se încadrează în categoria de venituri din activități independente și se supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie.
În această situație vă recomandăm să folosiți serviciile unui profesionist în contabilitate. Ne puteți contacta aici pentru a vă oferi sprijin în acest sens.
Cum se impozitează veniturile din chirii?
În urma obținerii de venituri din cedarea folosinței a până la cinci imobile, suma câștigată totală trebuie introdusă în declarația unică, i se va scădea automat o cotă de 40% pentru cheltuieli forfetare și va fi impozitată cu 10%. Începând cu veniturile din chirii corespunzătoare anului 2023, cota forfetară de cheltuieli se elimină.
Constributia Sociala de Sanatate (C.A.S.S.): Dacă suma veniturilor nete din cedarea folosinței bunurilor (după scaderea cotei de 40%) depășește, pentru anul 2022, suma de 30.600 lei, aplicația va calcula C.A.S.S. în sumă de 3.060 lei.
Contribuția de Asigurări Sociale (C.A.S. – Pensie): Veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor nu generează obligația plății C.A.S.
Înregistrează-te în portalul nostru de unde poți obține simplu și rapid declarația pentru venituri din chirii!
Întrebări frecvente
Declarația unică trebuie depusă de toate persoanele fizice române care obțin venituri pentru care au obligația declarării impozitului pe venit și verificarea încadrării în obligativitatea plății CASS (Contribuția de Asigurări sociale de sănătate) și CAS (pensie).
Ai nevoie de ajutor?
0732.491.211
Completeaza Declarația unică cu veniturile din cedarea folosinței bunurilor, în scop turistic
Înregistrează-te în portalul nostru online.
Vei putea descărca, simplu și rapid, declarația unică pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor în scop turistic (AirBNB, Booking, etc.)
Începând cu luna martie a anului 2023, am adăugat platformei noastre acest nou tip de venit.
Ești proprietar al unor imobile si vrei să ai toate informațiile la un loc?
Nu sții cum să calculezi sau să completezi C168 sau Declarația unică?
Nu ți-ai depus încă Declarația unică la ANAF?
Ce trebuie să fac în Declarația unică dacă am venituri din chirii?
Modul de impozitare este ca procent de 10% dintr-o norma de venit stabilita anual de ANAF, pentru anul anterior.
Norma de venit este stabilita dupa localizarea geografica a camerei (exista 5 tipuri de camere) si in functie perioada, de sezon sau extra-sezon pentru cele din Delta Dunarii si de pe litoralul marii negre.
Cele 5 tipuri de localizari geografice sunt:
1. În stațiunile turistice de interes național, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre
2. În stațiunile turistice de interes local, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre
3. În staţiunile balneare, climatice și balneoclimatice, cu excepţia celor de pe litoralul Mării Negre
4. În localități din Delta Dunării și de pe litoralul Mării Negre, pentru sezonul turistic estival definit în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv perioada cuprinsă între 1 mai și 30 septembrie a fiecărui an
5. În alte localități decât cele prevăzute la pct. 1-4
In urma setarii tipului de camera si a perioadelor de inchiriere, aplicatia calculeaza automat norma de venit corespunzatoare, aplica impozitul de 10% si aduna acest tip de venit cu celelalte, daca e cazul, in vederea compararii cu pragul de la care se datoreaza C.A.S.S. (Contributie de Asigurari Sociale de Sanatate).
De ce trebuie să depui Declarația unică pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor in scop turistic?
Este obligatorie, prin lege, declararea veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor in scop turistic și calculul C.A.S.S. si al impozitului pe venit.
Cum funcționează?
Dacă ești persoana care are obligația depunerii:
- poți face chiar managementul camerelor și perioadelor de inchiriere direct la noi, sumele pentru declarație vor rezulta automat;
Dacă vrei, vei putea reveni oricând în timpul anului pentru a modifica datele și să faci/rectifici declarația pe parcursul anului, pentru noi tipuri de venituri care generează obligația depunerii Declarației unice în termen de 30 zile de la data producerii evenimentului (cum este cazul la semnarea contractului de chirie).
Care sunt pașii de urmat?
1. Te înregistrezi gratuit în platforma noastră
Primul pas este să te înregistrezi în aplicația noastră. Datele introduse vor rămâne stocate în siguranță pe serverele noastre.
2. Completezi rapid datele
Alegi toate tipurile de venituri pe care le ai de declarat. Ai de ales venituri din: Activități independente (în sistem real sau la norma de venit), Dividende, Tranzacționarea de Acțiuni, Tranzacționarea de Criptomonede, Chirii (cu management de contracte și generare de C168), Drepturi de proprietate intelectuală.
Platforma calculează obligațiile în timp real.
3. Vizualizezi Declarația validată, plătești numai dacă îți place.
Platforma validează datele introduse folosind un tool de la ANAF iar tu vei vedea declarația ta, completată în format .pdf. Dacă dorești să o descarci trebuie să plătești suma menționată în pasul ulterior. Plata se face în siguranță printr-un procesator de plăți integrat (Libra Pay).
4. Descarci declarația si C168
Acum, că ai obținut documentele simplu și rapid, le poți trimite către ANAF, urmând instrucțiunile pe care ți le trimitem și pe email.
Care sunt beneficiile portalului pentru declarația unică?
Așa cum spune și motto-ul nostru, portalul nostru te ajută să generezi declarația unică pentru venituri din chirii simplu și rapid.
Până când pot depune declarația?
Declarația unică pentru sumele relizate în anul 2022, 2024 și cele estimate pentru 2024 se depune până la data de 25 mai 2024.
Mai ai:
Completează declarația acum și depune-o când dorești!
Înregistrează-te gratuit în platforma noastră de unde îți poți completa automat, simplu și rapid datele pentru obținerea documentului!
Cât costă?
Utilizatorii vor plăti un pachet de bază, însoțit de diverse opțiuni, așa cum sunt prezentate mai jos. Pachetul și opțiunile achiziționate sunt valabile până la data de 31 decembrie a anului în care au fost achiziționate și vor permite să se genereze/actualizeze Declarația direct aici, în portal, în toate situațiile care pot apărea (declarație inițială, rectificativă, declarație inițială pentru un tip de venit deja achiziționat, etc.).
Costurile pachetului de bază și al opțiunilor, pentru anul 2023, sunt descrise în tabelul de mai jos.
Gratuit
pentru persoanele fără venituri (doar pentru asigurarea de sănătate C.A.S.S.)
Modulul de calcul crypto a fost lansat în 9 mai 2022. Ținând cont că ANAF a început să pună presiune pe cei care au realizat venituri din tranzacționarea de cryptomonede, am decis să păstrăm prețurile reduse încă o perioadă și după trecerea termenului de depunere, pentru cei care decid cu întârziere să facă aceste calcule.
NOU
Pachet BearMarket
Dacă în urma calculului rezultă pierdere sau un profit de sub 150 euro, îți punem la dispoziție raportul (pentru a-l păstra în arhivă) la prețul de 139 de lei.
Dacă în exchange-urile sincronizate se află și TOKERO, vei beneficia automat de acest preț pentru un profit dublu, de până la 300 euro.
Pachet 3 5 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 145 lei 195 lei (-26%)
Pachet 6 10 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 195 lei 265 lei (-27%)
Pachet 15 20 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 345 lei 495 lei (-31%)
Pachet 30 35 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 485 lei 745 lei (-35%)
La cererea utilizatorilor experimentați, am introdus două pachete și mai consistente:
Pachet 70 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 785 lei 1190 lei (-34%)
Pachet 110 monede-exchange sincronizate – Preț întreg: 985 lei 1490 lei (-34%)
Pachet Peste 110 monede-exchange sincronizate: Contactează-ne
Prețurile se calculează astfel:
– ai BTC în 4 exhange-uri? Înseamnă 4 importuri
– ai câte 3 monede în 2 exchange-uri? Înseamnă 6 importuri
– ai 2 monede în exchange A si 6 monede în exchange B?
Înseamnă 8 importuri, indiferent că monedele din exchange-ul A se găsesc și în exchange-ul B
(indiferent de moneda fișierului sau platformă, din cele suportate de aplicație; toate sumele includ T.V.A. în procent de 19%)
Ce alte detalii mai trebuie să știi despre declarația unică pentru veniturile din chirii?
Chiriile în valută:
Calculul veniturilor brute în lei realizate în 2022, se face prin utilizarea cursului din ultima zi a fiecărei luni (aplicația noastră conține acest tabel pentru calcul și distribuie sumele peste tot unde este relevant);
Estimarea în lei a veniturilor pentru anul 2023 se face la cursul de cu o zi înainte de depunerea Declarației unice.
Începând din 2024, transformarea în lei a veniturilor din chirii obținute în 2023 se va face, în urma unei modificări legislative, la cursul mediu anual comunicat de BNR.
În cazul în care, la sfârșitul anului fiscal 2022, obțineți venituri din cel mult 5 contracte active, calculul veniturilor nete se face prin scăderea din venitul brut (suma trecută în contract) a unei cote forfetare de cheltuieli de 40%. Începând cu veniturile din chirii corespunzătoare anului 2023, cota forfetară de cheltuieli se elimină. Impozitul datorat se aplică venitului net, care, din 2023, va fi același cu cel brut.
Ce se întâmplă dacă depășiți numărul de 5 contracte active?
În cazul depășirii numărului de cinci contracte active la sfârșitul anului fiscal, începând de anul următor, aceste venituri se încadrează în categoria de venituri din activități independente și se supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie.
În această situație vă recomandăm să folosiți serviciile unui profesionist în contabilitate. Ne puteți contacta aici pentru a vă oferi sprijin în acest sens.
Cum se impozitează veniturile din chirii?
În urma obținerii de venituri din cedarea folosinței a până la cinci imobile, suma câștigată totală trebuie introdusă în declarația unică, i se va scădea automat o cotă de 40% pentru cheltuieli forfetare și va fi impozitată cu 10%. Începând cu veniturile din chirii corespunzătoare anului 2023, cota forfetară de cheltuieli se elimină.
Constributia Sociala de Sanatate (C.A.S.S.): Dacă suma veniturilor nete din cedarea folosinței bunurilor (după scaderea cotei de 40%) depășește, pentru anul 2022, suma de 30.600 lei, aplicația va calcula C.A.S.S. în sumă de 3.060 lei.
Contribuția de Asigurări Sociale (C.A.S. – Pensie): Veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor nu generează obligația plății C.A.S.
Înregistrează-te în portalul nostru de unde poți obține simplu și rapid declarația pentru venituri din chirii!
Întrebări frecvente
Declarația unică trebuie depusă de toate persoanele fizice române care obțin venituri pentru care au obligația declarării impozitului pe venit și verificarea încadrării în obligativitatea plății CASS (Contribuția de Asigurări sociale de sănătate) și CAS (pensie).
Ai nevoie de ajutor?
0732.491.211