Ești asociat/acționar într-o companie activă?
Ai obținut venituri din dividende în ultimul an sau urmează să obții?
Nu ai depus încă declarația unică?
Cum se calculează dividendele?
Dividendul reprezintă un venit al persoanei fizice și este o parte din profitul unei societăți comerciale care revine fiecărui asociat/acționar la sfârșitul unui exercițiu financiar. Adunarea Generală a companiei decide ce parte din profit se repartizează ca dividende.
Veniturile din dividende nu generează obligația plății impozitului pe venit, fiind cu reținere la sursă, de către societate.
Dacă suma netă a dividendelor depășește 30.600 lei, aplicația va calcula Contribuția Socială de Sănătate (C.A.S.S.) în suma de 3.060 lei.
Veniturile din dividende nu generează obligația plății Contribuția de Asigurări Sociale (C.A.S. – Pensie)
Cum se impoziteaza dividendele?
Impozitul se calculează și reține în cadrul companiei (5%), dar suma dividendelor nete ridicate de tine în anul anterior se ia în calcul pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (C.A.S.S.).
Cum completezi declarația unica pentru acest tip de venit?
Urmează cei 4 pași de mai jos pentru a accesa portalul nostru și a obține declarația pe care o ai de depus, în timp util și fără alte complicații.
Cum funcționează?
Dacă ești persoana care are obligația depunerii:
- introduci datele tale în câteva câmpuri simple pe portalul nostru, sumele corespunzătoare dividendelor nete ridicate în anul anterior și vei putea descărca un fișier .pdf validat, gata de încărcat în SPV sau cu care poți merge la ghișeul ANAF;
- Poți gestiona la noi dividendele ridicate de la un număr nelimitat de companii;
- Dacă nu știi încă sumele pe care le-ai ridicat de la fiecare companie, poți cere contabilului să trimită aceste sume direct în aplicație; tu vei fi notificat atunci când aceste sume vor ajunge la noi, pentru a putea finaliza declarația.
Dacă vrei, vei putea reveni oricând pentru a modifica datele și să faci/rectifici declarația pe parcursul anului, pentru noi tipuri de venituri care generează obligația depunerii Declarației unice în termen de 30 zile de la data producerii evenimentului (de la semnarea contractului de chirie, de exemplu).
Care sunt beneficiile portalului pentru declarația unică?
Așa cum spune și motto-ul nostru, portalul nostru te ajută să obții declarația unică pentru venituri din dividende simplu și rapid.
Până când pot depune declarația?
Pentru veniturile realizate in 2024, termenul de depunere este 26 mai 2025.
Revino la sfârșitul lunii martie pentru a o genera în portalul nostru. Dacă nu ai cont în SPV, profită de această perioadă pentru a îți crea unul online, la ANAF.
Mai ai:
Cât costă?
Utilizatorii vor plăti un pachet de bază, însoțit de diverse opțiuni, așa cum sunt prezentate mai jos. Pachetul și opțiunile achiziționate sunt valabile până la data de 31 decembrie a anului în care au fost achiziționate și vor permite să se genereze/actualizeze Declarația direct aici, în portal, în toate situațiile care pot apărea (declarație inițială, rectificativă, declarație inițială pentru un tip de venit deja achiziționat, etc.).
Costurile pachetului de bază și al opțiunilor, pentru anul 2024, sunt descrise în tabelul de mai jos.
Ce alte detalii mai trebuie să știi despre Declarația unică pentru veniturile din dividende?
Dividendul reprezintă un venit al persoanei fizice și este o parte din profitul unei societăți comerciale care revine fiecărui asociat/acționar la sfârșitul unui exercițiu financiar.
Dividende plătite în bani
sunt cele care intră în posesia acționarilor în numerar.
Dividende plătite în acțiuni
nu sunt tocmai dividende, dar pot fi privite ca dividende, deoarece profitul companiei este transmis acționarilor, sub forma de acțiuni.
Întrebări frecvente
Declarația unică trebuie depusă pentru a declara impozitul pe venit și verificarea încadrării în obligativitatea plății C.A.S.S. (Contribuția de Asigurări sociale de sănătate) și C.A.S. (pensie).
Ai nevoie de ajutor?
0732.491.211